25 août 2010

August i Amalienhave

Amalienhave
Location: Frederiksstaden i København centrum,
på den famøse akse Marmor kirken-Amalienborg-Amalienhaven-Operaen
Tegnet af Jean Delognes, belgisk landskabsarkitekt
Indviet i 1979

Min far var på besøg i København. Mandag aften gik vi op af Langelinie og et smut igennem Amaliehaven - et af min fars favorit punkter på turen. Mand må sige at haven er jo planlagt af en Belgisk landskabsarkitekt. Oprindelig troede jeg det var Pechère men det er faktisk Jean Delognes som står bag det grønne og kanted byrum.

I hvertfald er der noget af den belgisk tradition for have- og landskabskunst som er tydlig: et arbejd på den grønne farve skala og en diskret nuancering i funktionerne der skal integreres i en urban have, altså intime nicher, større vandringsalléer, perspektiver og iagttagelsesperioder.

Jeg har ofte nævnt over for venner problemet med haven: for lidt lys om aften som giver utryghed i et offenligt rum (hvor tryghed er det vigtigste for at drage brugerne til sig på alle tidspunkter af dagen), en orientation som ikke stemmer med den eftersøgt og eftertragted udsigt mod havnen og en kostbar velligeholdelse af de geometriske buskater.

Pussigt nok, havde min far fået fat i en artikel i Københavneravisen som rammer lige på pletten og byder på forslag til en let forandring i fremtiden, i håb om at dette ville traffe brugernes -Københavnerne som turisterne- behov og ønsker til den have. Og måske tæmme polemiken rundt om den belgiske have ved at rette dens træk til noget byens beboer kan identifiere sig med...

Her er artiklen.


Du kan også læse om det på
www.koebenhavneravisen.dkpdf/2010/KBHAVISEN_AUG2010_7.pdf

Aucun commentaire: