30 avril 2010

Rum og bevægelse

Dans mellem bøgerne...
Location: Østerbro bibliotek

Jeg skul aflevere noget materiale på biblioteket. Når jeg trådte ind var det forvandlet til dansescene. Unge fra Sceneindgangen lagte bevægelse på Paul Austers Collected Poems. Det var en smuk rumelig og litterær overraskelse.Det er ikke første forfatter som lægger ord på sin rumelig erfaringer. Den franske Georges Perec skrev selv Espèces d'espaces. Alessandro Baricco betragter byens liv og præg i City.

Det er altid en god reference og inspirationskilde at læse om disse tanke gjort af mennesker som har et nyt og friskt syn på det rumelig, essencen til arkitekturen.

Virker væggen og loftet ikke tættere på deres krop end jeg ser?


Dansens dage 29. April-1. Maj
www.dansensdage.dk

28 avril 2010

Good to know

For your information

I have just added some very good websites to check out before going on architectural sight-seeing in Copenhagen. In this list, you will find more than the basic links for any tourist. I added some of my favourites when it gets to really discover the city and its puls...

Have a look in order to plan a more experience-ful trip in the city ;-)


Some coming events I have picked here and there:

- the 4 May : Learning from Amsterdam, debat on the development of the waterfront in Amsterdam with special attention on NDSM "cultural docks", located north to the Ij.
Where and when? DAC, Danish Architecture Center, at 19:00 (free entrance)
Read more on dac.dk or cphx.dk

- the 5 May : Kathryn Moore gives a conference about theory and practice in design, subject based on her new book "Overlooking the visual - Desmistifying the art of design"
Where and when? LIFE University of Copenhagen, (Landbo Højskolen) at 16:15 (free entrance)
Read more on landskabsarkitekter.dk

- the 9 May : Open House at the Opera house
Where and when? Holmen, from 10:00
Read more on kglteater.dk

- the 20 May : Arkitekturløbet 2010 (I am doing it...)
Where and when? Start point at Amerika Plads at 18:00
Read more on cphx.dk

27 avril 2010

Den Gamle Dame Besøger byen...eller den unge arkitekt besøger skuespilhuset for 3. gang

- ja, man bliver lidt afhængig af gode rum og kultur på højeste klasse :-)

Skuespilhuset - Det Kongelig Teater
Location: København centrum, ved havnefronten
Tegnet af Lundgaard & TranbergInternational arkitektkonkurrence udskrevet af Kulturministeriet i 2001
Indviet i 2008 med Hamlet

Dem som bor i staden kender det og er stolte af det, den ligger på enhver turistes rute, kanal rundfarten sejler forbi og skuger ind til kunstner logerne i håb om en sneak preview til aftens medvirkende, unge arkitekter tilbeder bygningen og dens arkitektonisk skaber.

Close to perfection!

For min vedkommende, er det så tæt man kommer på ren arkitektonisk kunst. Detaljering er nøje udført og trofast til konceptet, materialernes forudsætninger, den omgivende typologi og kulturarv, udsigten og relationen til vandet og Holmen. Program- og funktion-mæssigt er udformningen også ren logisk og klar. Det ser også ud til at brugerne er både fornøjet med og stolte af deres arbejdsplads. Det var ihvertfald mit indtryk under den meget enthusiaste rundvisning jeg deltog i februar måned.

Huset er en glæde for den som kan lide kontraster og mærke de mange fine nuancer og tanker arkitekten har lagt i bygningen. Lysene i foyer'en er som sterner i natten: smukt men disse små optik tråde undergår blindelsen når man træder ud af den mørke sal og undergår reflektionerne i de store vinduepartier, de skaber et intimt atmosfære i et rum som dog rækker helt ud til vandet og smelter i et med havnens egen store rum. Trægulvet forsætter gennem foyer'en og ud på dekket. De brede trapper og balkoner er mange af opholdspunkter hvorfra man kan betragte havnens levende sceneri. Farverne er med til at skabe den intime og storslået føldelse. Og så scenen... med de fantastiske muresten: som en grotte, som tangenter, som skyskrappers eller hvad fantasien nu finder på. Effekten er imponerende.
Jeg kan kun begejstre mig over skuespilhusets rumelighed og udførelse! Derfor kommer jeg der så ofte som jeg kan...

Stykket - lidt dansk kultur

Den Gamle Dame Besøger Byen
af Friedrich Dürrenmatt er et fremragende stykke, synes jeg. Jeg havde ønsket om at se det pga. Ghita Nørby som spiller hovedrollen Klara. Havdet boet i udenlandet al den tid, har jeg ikke stort kendskab til den danske kultur og det jeg har kommer fra Matador og Olsen banden. Ja, le i bare! Så det var jo oplagt at jeg skulle se hvad Ingeborg var blivet til... Og hun er lige så fantastisk som altid -altså skuespillerinden fordi rollen Ghita Nørby har her er ganske grusom! Stykket minder mig om de græske tragedier hvor man viste Menneskets sorte sider og livets - eller gudernes - kolde skæbene i håb om at undergå det i det virkelig liv. Den Gamle Dame bliver jo også betegnet som en tragikomedie. Ja, komisk er den også og det gøre det tragiske endnu værre. Men det vækker mange tanker over Menneskeheden og definitionen til Retfærdigheden, koncept som ofte bliver trukket frem for viftet med.Læs noget mere om stykket her http://www.kglteater.dk/Forestillinger/Skuespil/Skuespil_09_10/Den_gamle_dame_besoeger_byen.aspx
eller endnu bedre, tag hend og se det!

Til dem som er interesseret i rundvisningen forgår den om weekenderne og bydes både på dansk og engelsk. Den koster 100 DKK.
Godt tips: tag dagens sidste rundtur: der mærker man lidt mere til optakten før forstillingen og så kan man snubbe en billet til aftens representation!

24 avril 2010

Cyklende hjem gennem byen

København centrum og langs søerne - "by night-fall"
Der er et tidspunkt, kaldt den blå time, hvor skyggerne bliver lange, natten nærmer sig men daglyset præger stadig himlens farver, og hvor et nyt liv vågner med de farvede neon - ja, i dag er nok de fleste blivet til LED - der tændes... Der ser man byen ægte puls og evne til leve! Det er et dødt tidspunkt i en defekt masterplan men noget af det mest spændende i den fungerende by. Jeg tror ikke der findes bedre test tidspunkt i en bys daglig cyklus.

Man ser byens rum anderledes og genopdagere steder man har kørt forbi mindst 20 gange... Denne plads havde en hel speciæl ro over sig trods for den ligger lige ved siden af en stærk befærdet vej. Om dagen ser man skatters og andre unge "hænge" og hoppe med skatteboarden, nu tager de afsked i et hjørne og giver rummet tilbage til byen, til nogle andre bruger.

21 avril 2010

Studiekoncert på Rosenørns Allé


DKDM - det kongelig danske musikkonservatorium, det daværende Radiohus
Location: Rosenørns Allé 22 i Frederiksberg, ved Forum metro station
Tegnet af Vilhelm Lauritzen
Indviet i 1945, bygherre Staten

En dejlig opdagelse på starten af det nye år var alle de koncerter som DKDM byder på. De fleste har gratis entré, så det er bare om at sætte sig ned og nyde musikken. Det har jeg så gjort op til flere gange nu. Det started med en rundvisning på DKDM i februar måned.

Fremragende byggeri! Det fineste af hvad dansk arkitektur har at byde på indenfor funktionalism. Udformningen tager afgangspunkt i selve bygningens praktiske funktioner: vi har alle hørt til "Form follows function", kendt linje af Louis Sullivan og som gav anledning til en generation af arkitekter på jagt efter den rene formgivning og et mere pragmatisk arkitektonisk udtryk. Materiale valget er af stor rigdom: ikke i mængde og udsmykning men i kvalitet.

Materialerne: det minerale, det organiske -planten og dyret- og lyset. Altså, marmor og glas, forskellige træ-arter behandled på diverse måder, okse-læder som kan ses allerede i entréen med en direkte synlig reference over desken, og endelig de mange lamper. Ikke særlig "grønt" byggeri, det kan man rolig sige. Alt det glas, de syd-vendte facader, prøverummene som opvarmes alt for hurtigt, og sol-persiennerne som ikke reagere hurtigt nok i forhold til forbruget. Alle de glæder ved at bruge et modernist arkitektur værk. Men værk er det: mesterværk af denne tid!

Det danske Radiohus er to fløje administrationslokaler, omdannet til undervisnings- og prøverum. Koncertsale til udsendelse af radiokoncerter og teaterstykker. Redigeringsrum og lydstudier. Alt forbundet med laaaange gange hvor lamperne - designet til bygningen -, den kolde marmor og lydene danner en meget sanselig atmosphere. Og selvfølgelig den store koncertsal: 1200 sæder. Dens vifte-form er meget unik, men ansynligvis var det meget brugt i disse dage. Problemet er at publikumet høre alt, godt, men musikkerne kan ikke følge med hvad de selv laver. Akustisk korrektion er blivet udført og nu fungere den perfekt.Rundvisningen tager os gennem hele konservatoriet, fra entréen ind i biblioteket, videre op til de lange kolde gange, ind i et prøverum, i et andet.... op igen, ind i det flotte møderum ud mod Julius Thomsens Gade... ned og rundt og ind i kantinen med sit originelle freske, ned, ned, ned... for at afslutte i koncertsalen. Den smukke, med læder-stolene - der siges at Jean Nouvel lod sig inspirere af deres forskellige tonarter til den store sal i Koncerthuset (1800 sæder), ud i DR-byen - og lysene "som perlerkæde på balkonen" dixit vor guide.

Og så tænk jer bare at kunne komme til koncert i disse omgivelser når enden man ønsker det!
I aftes var det sangsoiré med sang-studerende: Schubert, Debussy, Britten, Poulenc, Wolf, Strauss - en glimrende Adèle, fra Die Fledermaus, sang et dejligt og komisk Spiel' ich die Unschuld vom Lande -, Gluck, Mozart...Ja alle dem kan du høre der!

Kig på www.dkdm.dk for arrangementernes kalender.

18 avril 2010

søndagstur til Rungstedlund og Gamle Holte gaard


Karen Blixens museum, have og fugle reservat
Location: Rungstedlund, nord for København

En dejlig spasertur i parken bag Karen Blixens hus i dejligt vejr var på programmet i dag.
Københavns 5-finger plan tillader byens beboer at komme hurtig ud i en smuk natur. Man skal bare tage S-toget til Hellerup eller Klampenborg for at kunne nyde den smukke kystlinje eller den frodig dyrehave. Derfra bringer turen videre fra det ene dejllig naturlandskab til det andet. Rungstedlund er en af dem: et stykke natur som er blivet til fugle reservat på Karen Blixens opfordring -hendes grundlæggende tale hvor hun nævner ønsket om dette reservat bliv uddelt i metroen til COP 15. Ja, "grøn" før tiden...Eller bare bevist på naturens værdi.
til møde med belgisk kunstner på Gamle Holte gaard
Location: Gamle Holte gaard, nord for København
Tegnet af Lauritz de Thurah, Kongelig Hofbygmester, i 1700-tallet

Det viste sig at David Claerbout havde to films kørende: Long goodbye og Happy moment.
Hans arbejde med billed og tid er fremdragende: bevægelsen bliver til et evighed og et øjeblik er sammensat af en mængde af oplevelser. Meget poetisk værk!
Allan Otte udstiller der også med sin Efterbilled. Spændende studie af det stilde tidspunkt, efter ulykken er sket. Der er noget frygteligt fysisk og noget urealistisk over malerierne, som virker som trofaste fotografiske gengivelser men bliver til farvede cartoons når man kikker nærmere. Det og så strukturen og den meget kontroleret pensel-linje - det er ikke blot et pensel-strøj! - gøre det til værker man kan betragte i timevis. Fascinerende og dragende billeder.

om stedet...
Turen førte videre til den barokke herregaard, omdannet til museum. Meget barok er der vel ikke at se andet end decorationen over hovedindgangen med dens occulus. Men det ville interesse dig at vide at Thurah er den samme arkitekt som var bag Ermitageslottet i dyrehaven og som tegnet spirret til Vor Frelser kirke, opført under Christian 5. To fine eksempler på barokken i Danmark.Barokhaven er meget smukt placeret i en ramme af høje lindetræer. Anlægget er tegnet efter en aksial symetri hvor en mineral have står som hovedelement: buksbomen er klippet til i fine bløde linjer og antik-inspireret statuer er der som minder fra en eftertragtet fortid. Derfra går midter aksen ud i en perspektiv på naturen, mens diagonalerne giver alternative opdagelses stier til den vandrende gæsten. Fra huset og til lindetrærammen varierer haven fra vel struktureret til gras plæner, og så den "vilde" natur ude for rammerne, retfærdigt til barokkens havekultur og principer. Disse variationer byder på flere nuancer en gang forårsblomster og blade springer fuldt ud...Det glæder jeg mig til.

a royal day!

Friday 16th April is the birthday of Margrethe 2, queen of Denmark.
It cannot b
e compared to the queen's day in the Netherlands but still this year it was a special event since "Dronningen" turned 70. So as a loyal citizen, I went to greet our queen, with thousands of other people! Quite an atmosphere was on the central square of Amalienborg Slot.

Crowned heads and architecture I would like to use the opportunity to talk about the importance some of the Danish monarchs have had on architecture and culture in CPH. Many historical buildings are linked to royal history and today they contribute to CPH's skyline. They are churches and castles.
Rosenborg
, the st
ock exchange, the round tower, among others, are due to Christian 4. It is said he emptied the city's savings but he contributed greatly to the historical heritage we can enjoy today. Those were built in the 17th century, in a late Dutch Renaissance style -typical for Danish buildings of that time and already used at Kronborg Slot, built by his dad Frederik 2, in the 16th century. Christianshavn -the harbour- was also constructed under his initiative. Nyboder -the military's housing block, with their typical yellow colour- as well.
Vor Frelser kirke
was inaugurated by Christian 5.
Christiansborg
was erected by Christian 6, as a sign of power a
nd magnificience. Today it is the seat of the government.

The royal family has moved to Amalienborg, built under the reign of Frederik 5. Amalienborg is a part of a new city part, the Frederiksstad, and the 4 rococo castles disposed around the octogonal plaza where originally conceived to host the 4 most important government officers. This answers the question: why a centered and introverted plan for a royal palace, which usually are facing the people. But Frederiksstad is more: it is also the introduction of perspectives in the city, among which one the famous Mamor kirke-Amalienborg-canal, which is closed off, since 2005, by the new opera house -designed by the Danish architect Henning Larsen.
Recently one of the castles, Frederik 8's palace, has been entirely renovated in order to receive the crown prince Frederik and his family. The rococo palace with its Late Empire interieurs has been given its previous glory. Ceilings has been discovered and restaured, colours has been put back -the Empire colours appearing very trendy with pale turquoise and dark aubergine-, the columns
has regained their golden touch and contemporary art has been beautifully integrated!

Enough architectural talk...For those who are interested in some architectural history, I will soon come with some sight-seeing routes that allow you to see all this.

Post Scriptum: about the Danish flag and the Danish people When you come from abroad, it seems like the Danish people have a very special relation to their flag: it is not only a sign of pride and nationalism. It stands on the table for every birthday, it is held high up in every little square of garden colonies, used as decoration on birthday cards, embellishing the christmas tree...As Dane, I may not get how weird or extraordinary it might seem but, yes, it is true we like our Dannebrog.

17 avril 2010

Tur til ARKEN



















ARKEN - Museum for Moderne Kunst

Location: syd for København ved Ishøj strand.
Tegnet af Søren Robert Lund
Offentlig arkitektkonkurrence udskrivet i 1988 af Københavns kommune - Indviet i 1996

Jeg har faktisk besøgt museet flere gange før men min opmærksomhed var den gang opslugt af værkerne. Det er jo også det gode ved det: at kunne kombinere arkitektur opdagelse med spændende kunst oplivelse.

SRL tegnet bygningen der han stadig var studerende. Hvis min kilde er rigtig, var det hans afgangsprojekt fra Arkitektskolen. Ja, det giver anledning til at drømme lidt. Hans forslag var unikt i det han pladserede bygningen i strandkanten, et beskyttet område pga særlig biologisk værdi. Og når man ser billederne af bygningen kan man kun blive begejstre sig over linjerne der smelter ind i landskabet og formerne som opstår ud fra de grønne og frodige omgivelser.

Jeg må dog indrømme at tiden og tilbygninger har taget lidt fra det første indtryk og jeg har været lidt skuffet at bemærke detaljer som ikke-bærende kolonner og meget rå direkte omgivelser (parking og beton i sted for inddravelse af naturen hel til døren lige som perspektiverne og udsigt indenfra allerede bringer).

Men tag der hen, nyd naturen, nyd udstillingerne og bemærk de andre fine overvejelser den unge arkitekt havde gjort sig. Det er turen vært! Jeg råder dig til at bruge en solskins eftermiddag, måske en søndag, vandre rundt og blive blæst igennem af kunst og vind!

http://www.arken.dk/content/us/architecture

Tale om kunst...der udstilles Mirò p.t. og en del af samlingen Maeght! Scenografien, med farver og belysning, er fantastisk flot. Jeg kendte ikke så godt hans værker men bliv meget betaget af hans kunst "have" og gardner sind og syn. Det er en god udstilling til at se for at møde kunstneren for første gang.

Kig ind på museets hjemmeside. (Jeg skal også tilføje mine skitserede indtryk når jeg får fat i en scanner som virker)