27 avril 2010

Den Gamle Dame Besøger byen...eller den unge arkitekt besøger skuespilhuset for 3. gang

- ja, man bliver lidt afhængig af gode rum og kultur på højeste klasse :-)

Skuespilhuset - Det Kongelig Teater
Location: København centrum, ved havnefronten
Tegnet af Lundgaard & TranbergInternational arkitektkonkurrence udskrevet af Kulturministeriet i 2001
Indviet i 2008 med Hamlet

Dem som bor i staden kender det og er stolte af det, den ligger på enhver turistes rute, kanal rundfarten sejler forbi og skuger ind til kunstner logerne i håb om en sneak preview til aftens medvirkende, unge arkitekter tilbeder bygningen og dens arkitektonisk skaber.

Close to perfection!

For min vedkommende, er det så tæt man kommer på ren arkitektonisk kunst. Detaljering er nøje udført og trofast til konceptet, materialernes forudsætninger, den omgivende typologi og kulturarv, udsigten og relationen til vandet og Holmen. Program- og funktion-mæssigt er udformningen også ren logisk og klar. Det ser også ud til at brugerne er både fornøjet med og stolte af deres arbejdsplads. Det var ihvertfald mit indtryk under den meget enthusiaste rundvisning jeg deltog i februar måned.

Huset er en glæde for den som kan lide kontraster og mærke de mange fine nuancer og tanker arkitekten har lagt i bygningen. Lysene i foyer'en er som sterner i natten: smukt men disse små optik tråde undergår blindelsen når man træder ud af den mørke sal og undergår reflektionerne i de store vinduepartier, de skaber et intimt atmosfære i et rum som dog rækker helt ud til vandet og smelter i et med havnens egen store rum. Trægulvet forsætter gennem foyer'en og ud på dekket. De brede trapper og balkoner er mange af opholdspunkter hvorfra man kan betragte havnens levende sceneri. Farverne er med til at skabe den intime og storslået føldelse. Og så scenen... med de fantastiske muresten: som en grotte, som tangenter, som skyskrappers eller hvad fantasien nu finder på. Effekten er imponerende.
Jeg kan kun begejstre mig over skuespilhusets rumelighed og udførelse! Derfor kommer jeg der så ofte som jeg kan...

Stykket - lidt dansk kultur

Den Gamle Dame Besøger Byen
af Friedrich Dürrenmatt er et fremragende stykke, synes jeg. Jeg havde ønsket om at se det pga. Ghita Nørby som spiller hovedrollen Klara. Havdet boet i udenlandet al den tid, har jeg ikke stort kendskab til den danske kultur og det jeg har kommer fra Matador og Olsen banden. Ja, le i bare! Så det var jo oplagt at jeg skulle se hvad Ingeborg var blivet til... Og hun er lige så fantastisk som altid -altså skuespillerinden fordi rollen Ghita Nørby har her er ganske grusom! Stykket minder mig om de græske tragedier hvor man viste Menneskets sorte sider og livets - eller gudernes - kolde skæbene i håb om at undergå det i det virkelig liv. Den Gamle Dame bliver jo også betegnet som en tragikomedie. Ja, komisk er den også og det gøre det tragiske endnu værre. Men det vækker mange tanker over Menneskeheden og definitionen til Retfærdigheden, koncept som ofte bliver trukket frem for viftet med.Læs noget mere om stykket her http://www.kglteater.dk/Forestillinger/Skuespil/Skuespil_09_10/Den_gamle_dame_besoeger_byen.aspx
eller endnu bedre, tag hend og se det!

Til dem som er interesseret i rundvisningen forgår den om weekenderne og bydes både på dansk og engelsk. Den koster 100 DKK.
Godt tips: tag dagens sidste rundtur: der mærker man lidt mere til optakten før forstillingen og så kan man snubbe en billet til aftens representation!

Aucun commentaire: