18 avril 2010

søndagstur til Rungstedlund og Gamle Holte gaard


Karen Blixens museum, have og fugle reservat
Location: Rungstedlund, nord for København

En dejlig spasertur i parken bag Karen Blixens hus i dejligt vejr var på programmet i dag.
Københavns 5-finger plan tillader byens beboer at komme hurtig ud i en smuk natur. Man skal bare tage S-toget til Hellerup eller Klampenborg for at kunne nyde den smukke kystlinje eller den frodig dyrehave. Derfra bringer turen videre fra det ene dejllig naturlandskab til det andet. Rungstedlund er en af dem: et stykke natur som er blivet til fugle reservat på Karen Blixens opfordring -hendes grundlæggende tale hvor hun nævner ønsket om dette reservat bliv uddelt i metroen til COP 15. Ja, "grøn" før tiden...Eller bare bevist på naturens værdi.
til møde med belgisk kunstner på Gamle Holte gaard
Location: Gamle Holte gaard, nord for København
Tegnet af Lauritz de Thurah, Kongelig Hofbygmester, i 1700-tallet

Det viste sig at David Claerbout havde to films kørende: Long goodbye og Happy moment.
Hans arbejde med billed og tid er fremdragende: bevægelsen bliver til et evighed og et øjeblik er sammensat af en mængde af oplevelser. Meget poetisk værk!
Allan Otte udstiller der også med sin Efterbilled. Spændende studie af det stilde tidspunkt, efter ulykken er sket. Der er noget frygteligt fysisk og noget urealistisk over malerierne, som virker som trofaste fotografiske gengivelser men bliver til farvede cartoons når man kikker nærmere. Det og så strukturen og den meget kontroleret pensel-linje - det er ikke blot et pensel-strøj! - gøre det til værker man kan betragte i timevis. Fascinerende og dragende billeder.

om stedet...
Turen førte videre til den barokke herregaard, omdannet til museum. Meget barok er der vel ikke at se andet end decorationen over hovedindgangen med dens occulus. Men det ville interesse dig at vide at Thurah er den samme arkitekt som var bag Ermitageslottet i dyrehaven og som tegnet spirret til Vor Frelser kirke, opført under Christian 5. To fine eksempler på barokken i Danmark.Barokhaven er meget smukt placeret i en ramme af høje lindetræer. Anlægget er tegnet efter en aksial symetri hvor en mineral have står som hovedelement: buksbomen er klippet til i fine bløde linjer og antik-inspireret statuer er der som minder fra en eftertragtet fortid. Derfra går midter aksen ud i en perspektiv på naturen, mens diagonalerne giver alternative opdagelses stier til den vandrende gæsten. Fra huset og til lindetrærammen varierer haven fra vel struktureret til gras plæner, og så den "vilde" natur ude for rammerne, retfærdigt til barokkens havekultur og principer. Disse variationer byder på flere nuancer en gang forårsblomster og blade springer fuldt ud...Det glæder jeg mig til.

Aucun commentaire: