21 avril 2010

Studiekoncert på Rosenørns Allé


DKDM - det kongelig danske musikkonservatorium, det daværende Radiohus
Location: Rosenørns Allé 22 i Frederiksberg, ved Forum metro station
Tegnet af Vilhelm Lauritzen
Indviet i 1945, bygherre Staten

En dejlig opdagelse på starten af det nye år var alle de koncerter som DKDM byder på. De fleste har gratis entré, så det er bare om at sætte sig ned og nyde musikken. Det har jeg så gjort op til flere gange nu. Det started med en rundvisning på DKDM i februar måned.

Fremragende byggeri! Det fineste af hvad dansk arkitektur har at byde på indenfor funktionalism. Udformningen tager afgangspunkt i selve bygningens praktiske funktioner: vi har alle hørt til "Form follows function", kendt linje af Louis Sullivan og som gav anledning til en generation af arkitekter på jagt efter den rene formgivning og et mere pragmatisk arkitektonisk udtryk. Materiale valget er af stor rigdom: ikke i mængde og udsmykning men i kvalitet.

Materialerne: det minerale, det organiske -planten og dyret- og lyset. Altså, marmor og glas, forskellige træ-arter behandled på diverse måder, okse-læder som kan ses allerede i entréen med en direkte synlig reference over desken, og endelig de mange lamper. Ikke særlig "grønt" byggeri, det kan man rolig sige. Alt det glas, de syd-vendte facader, prøverummene som opvarmes alt for hurtigt, og sol-persiennerne som ikke reagere hurtigt nok i forhold til forbruget. Alle de glæder ved at bruge et modernist arkitektur værk. Men værk er det: mesterværk af denne tid!

Det danske Radiohus er to fløje administrationslokaler, omdannet til undervisnings- og prøverum. Koncertsale til udsendelse af radiokoncerter og teaterstykker. Redigeringsrum og lydstudier. Alt forbundet med laaaange gange hvor lamperne - designet til bygningen -, den kolde marmor og lydene danner en meget sanselig atmosphere. Og selvfølgelig den store koncertsal: 1200 sæder. Dens vifte-form er meget unik, men ansynligvis var det meget brugt i disse dage. Problemet er at publikumet høre alt, godt, men musikkerne kan ikke følge med hvad de selv laver. Akustisk korrektion er blivet udført og nu fungere den perfekt.Rundvisningen tager os gennem hele konservatoriet, fra entréen ind i biblioteket, videre op til de lange kolde gange, ind i et prøverum, i et andet.... op igen, ind i det flotte møderum ud mod Julius Thomsens Gade... ned og rundt og ind i kantinen med sit originelle freske, ned, ned, ned... for at afslutte i koncertsalen. Den smukke, med læder-stolene - der siges at Jean Nouvel lod sig inspirere af deres forskellige tonarter til den store sal i Koncerthuset (1800 sæder), ud i DR-byen - og lysene "som perlerkæde på balkonen" dixit vor guide.

Og så tænk jer bare at kunne komme til koncert i disse omgivelser når enden man ønsker det!
I aftes var det sangsoiré med sang-studerende: Schubert, Debussy, Britten, Poulenc, Wolf, Strauss - en glimrende Adèle, fra Die Fledermaus, sang et dejligt og komisk Spiel' ich die Unschuld vom Lande -, Gluck, Mozart...Ja alle dem kan du høre der!

Kig på www.dkdm.dk for arrangementernes kalender.

Aucun commentaire: